Bułeczki króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki na uszy.
Wałeczki składać na pół i sklejać do siebie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć uszy (w miejscu łączenia z głową lekko zwilżyć wodą) a na nich położyć głowy króliczków. Bułeczki posmarować białkiem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut. ostudzić.
Czekoladę rozpuścić, przelać do worka cukierniczego z bardzo cienką końcówką. Narysować króliczkom buźki i oczy. W miejscu noska przykleić różowe kuleczki.
Marcepan zabarwić na dowolne kolory i udekorować króliczki np. kwiatuszkami, kokardkami itp.
Komentarze