Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki chłodnik pomidorowy z dodatkiem bazyliowego pesto to świetny pomysł na wiosenny obiad, jak dodamy do tego grillowaną makrelę mamy zupę, która zaskoczy każdego, polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 pomidorów (najlepiej kilka różnych gatunków )
    ¼ łyżeczki kolendry mielonej
    Sok z 1 pomarańczy
    Skórka otarta z ½ pomarańczy
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    4 łyżki pesto bazyliowego
    2 filety z makreli
    Oliwa z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Ryba Pesto

Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrelę myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i skorą z pomarańczy – ostawiamy na chwilę na bok.

    Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy pomidory do blendera, dodajemy ½ soku, koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystko na gładką masę. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

    Pesto bazyliowe łączymy z ½ soku pomarańczowego- jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

    Zamarynowaną makrelę przekładamy na rozgrzany grill lub patelnie grillową i grillujemy około 2-4 minut z każdej strony. Rybę przekładamy na deskę.

    Chłodnik nalewamy do 4 miseczek, na każdą porcję kładziemy porcję pesto bazyliowego a na to kawałek grillowanej makreli, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Pomidor Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować