Chłodnik z botwiny Magdy Gessler

4.42 (165 ocen)

Maj – czas botwiny, ogórków małosolnych, rzodkiewek. Z tych składników warto zrobić chłodnik! Zobacz chłodnik z botwiny Magdy Gessler pełen smaku i aromatu.

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
    4 łyżki soku z cytryny
    2 ogórki gruntowe
    2 ogórki małosolne
    Pęczek rzodkiewek
    Pęczek koperku
    Pęczek szczypiorku
    600 ml zsiadłego mleka
    300 ml gęstej kwaśnej śmietany
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.42 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z botwiny magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy 10 minut.
    Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy.
  • 2. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Siekamy też pęczek koperku, rzodkiewki myjemy, usuwamy liście i drobno kromy.
  • 3. Zsiadłe mleko mieszamy z gęstą śmietaną w proporcji 2:1. Mleko mieszamy z wywarem w proporcji 1:1. Tuż przed podaniem zupy dodajemy posiekany szczypior.
  • 4. Na talerze wykładamy ogórki świeże, gruntowe oraz małosolne drobno posiekane oraz rzodkiewkę. Układamy też pokrojone, ugotowane na twardo jajka. Do talerzy wlewamy schłodzony chłodnik z botwinki, posypujemy koperkiem.

Porady

Przygotowując chłodnik z botwiny Magdy Gessler, nie ścieramy warzywna tarce tylko drobno je siekamy, starkowane warzywa puszczą zbyt dużo soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować