Pstrągi wędzone z ziołami

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

A co powiecie na pachnące ziołami wędzone pstrągi? Jeśli wędzarni brak to tak zamarynowane ryby można upiec też będzie pysznie :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 szt. świeżych pstrągów

    3 pęczki natki pietruszki

    2 opakowania suszonego tymianku

    Skórka otarta z 1 cytryny

    Sok z 2 cytryn

    2 główki czosnku

    10 łyżeczek soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrągi wędzone z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi patroszymy, usuwamy łuski, myjemy i osuszamy.

    W misce łączymy sól posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek, sok i skórkę z cytryny – mieszamy. Do każdego pstrąga wkładamy 1 łyżkę mieszanki. Pstrągi przekładamy do dużego pojemnika lub reklamówki. Jeśli zostaną nam przyprawy wsypujemy je do pojemnika z pstrągami. Pstrągi marynujemy minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

    Pstrągi wyjmujemy z marynaty i osuszamy je dokładnie ręcznikiem papierowym ( w środku zostawiając zioła). Pstrągi nadziewamy na haczyki.

    Wędzarnie nagrzewamy przez 40-60 minut. Osuszone pstrągi wieszamy w wędzarni i wędzimy je 2 godziny w temperaturze 50 stopni. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 70 stopni i podpiekamy pstrągi przez 10 minut.

    Uwędzone ryby powinny ostygnąć, ale ja podaje je od razu z pieczywem czosnkowym, smacznego ; )

    UWAGA! Zamarynowane w ten sposób pstrągi możemy też piec, po osuszeniu, zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Aby podpiec skórkę możemy folię odwinąć, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Pstrąg Ryby Tymianek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wędzenie Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pstrągi

To może cię zainteresować