Pstrągi wędzone z ziołami

  • wyświetlono: 268 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

A co powiecie na pachnące ziołami wędzone pstrągi? Jeśli wędzarni brak to tak zamarynowane ryby można upiec też będzie pysznie :)

IMG_20190507_064325
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

10 szt. świeżych pstrągów

3 pęczki natki pietruszki

2 opakowania suszonego tymianku

Skórka otarta z 1 cytryny

Sok z 2 cytryn

2 główki czosnku

10 łyżeczek soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pstrągi wędzone z ziołami

  • 1. Pstrągi patroszymy, usuwamy łuski, myjemy i osuszamy.

    W misce łączymy sól posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek, sok i skórkę z cytryny – mieszamy. Do każdego pstrąga wkładamy 1 łyżkę mieszanki. Pstrągi przekładamy do dużego pojemnika lub reklamówki. Jeśli zostaną nam przyprawy wsypujemy je do pojemnika z pstrągami. Pstrągi marynujemy minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

    Pstrągi wyjmujemy z marynaty i osuszamy je dokładnie ręcznikiem papierowym ( w środku zostawiając zioła). Pstrągi nadziewamy na haczyki.

    Wędzarnie nagrzewamy przez 40-60 minut. Osuszone pstrągi wieszamy w wędzarni i wędzimy je 2 godziny w temperaturze 50 stopni. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 70 stopni i podpiekamy pstrągi przez 10 minut.

    Uwędzone ryby powinny ostygnąć, ale ja podaje je od razu z pieczywem czosnkowym, smacznego ; )

    UWAGA! Zamarynowane w ten sposób pstrągi możemy też piec, po osuszeniu, zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Aby podpiec skórkę możemy folię odwinąć, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pstrągtymianekpietruszkaziołarybywędzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pstrąg w ziołach

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pieczony pstrąg w ziołach

Cudownie aromatyczny i doskonale...

pstrąg

Dodane przez: polcia

Pieczony Pstrąg w Ziołach

Świeża bazylia, estragon i pietruszka...

image-039e3vs

Dodane przez: Mniam1

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i wędzonym...

Pstrąg łososiowy przygotowany w...

image-13bwkyp

Dodane przez: viki2903

pstrąg w ziołach

pyszna lekka rybka na kolację

pstrąg w ziołach

Dodane przez: eva3075

PSTRĄG W ZIOŁACH

Smaczna rybka na piątkowy obiad...

pstrąg pieczony

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku

Moje jedne z popisowych dań pod...