Ciasto z kremem i ananasem

  • wyświetlono: 498 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lubicie ciasta? A ananasa ? No to Kochani koniecznie zapiszcie sobie ten przepis aby spróbować obłędnego ciasta z kremem na bazie 18% śmietany (!). U nas to hit wszystkich imprez i Świąt, może stanie się i Waszym?

IMG_20190507_064325
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1 puszka ananasa

Ciasto:

½ kg mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

2 jajka plus żółtko

½ kostki masła

½ kostki margaryny

Krem:

2 śmietany 18%

1 kostka masła

½ szklanki cukru pudru

3 żółtka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem i ananasem

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na blat lub stolnice, dodajemy cukier mieszamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i margarynę i za pomocą noża lub specjalnej siekaczki łączymy je z mąką. Kiedy masło połączy się z mąkę wbijamy do ciasta jajka i zagniatamy wszystkie składniki rękami, aż do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 1/3 części i przykrywamy je ściereczką.

    Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 30-40 minut lub do momentu uzyskania pięknie zarumienionego ciasta.

    Upieczone ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (nie wyjmujemy go z blaszki) , a do piekarnika wkładamy kolejny, tym razem mniejszy kawałek ciasta . Pieczemy, wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.

    Ananasa z puszki wyjmujemy kroimy w kostkę. Sokiem nasączamy wystudzony, duży blat ciasta.

    Do miski wkładamy masło, dodajmy cukier puder i ubijamy je mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. UWAGA! Krem może wydawać się rzadki ale spokojnie taki ma być.

    Na nasączone ciasto wykładamy niewielką warstwę kremu a na nim układamy pokrojonego ananasa. Na ananasa wylewamy resztę kremu i ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.

    Pozostały kawałek ciasta rozkruszamy w rękach lub za pomocą wałka. Na zastygnięty krem wysypujemy warstwę okruchów i tak przygotowane ciasto jest gotowe do jedzenia, smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoananasDeserna słodkoWielkanocświętaśmietanadla dzieciKranawał
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowe z kokosem i ananasem

Dodane przez: Jagodi92

Ciasto makowe z kokosem i ananasem

Makowy biszkopt, masa budyniowa...

image-20o2hbl

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto "Łamaniec" z bakaliami, ananasem i...

Ciasto jest bardzo smaczne, lekko...

Tort z kremem  budyniowym i ananasem

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tort z kremem budyniowym i ananasem

Zapraszam na pyszny i prosty w...

Najlepsze ciasto marchewkowe z ananasem i bakaliami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Najlepsze ciasto marchewkowe z ananasem i...

Aromatyczne, wilgotne, nie za słodkie...

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym

Dodane przez: klementynka

ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

Kolejne ciasto od którego nie można...