Lubicie ciasta? A ananasa ? No to Kochani koniecznie zapiszcie sobie ten przepis aby spróbować obłędnego ciasta z kremem na bazie 18% śmietany (!). U nas to hit wszystkich imprez i Świąt, może stanie się i Waszym?
Ciasto z kremem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na blat lub stolnice, dodajemy cukier mieszamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i margarynę i za pomocą noża lub specjalnej siekaczki łączymy je z mąką. Kiedy masło połączy się z mąkę wbijamy do ciasta jajka i zagniatamy wszystkie składniki rękami, aż do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 1/3 części i przykrywamy je ściereczką.
Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 30-40 minut lub do momentu uzyskania pięknie zarumienionego ciasta.
Upieczone ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (nie wyjmujemy go z blaszki) , a do piekarnika wkładamy kolejny, tym razem mniejszy kawałek ciasta . Pieczemy, wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Ananasa z puszki wyjmujemy kroimy w kostkę. Sokiem nasączamy wystudzony, duży blat ciasta.
Do miski wkładamy masło, dodajmy cukier puder i ubijamy je mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. UWAGA! Krem może wydawać się rzadki ale spokojnie taki ma być.
Na nasączone ciasto wykładamy niewielką warstwę kremu a na nim układamy pokrojonego ananasa. Na ananasa wylewamy resztę kremu i ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
Pozostały kawałek ciasta rozkruszamy w rękach lub za pomocą wałka. Na zastygnięty krem wysypujemy warstwę okruchów i tak przygotowane ciasto jest gotowe do jedzenia, smacznego
Komentarze