Chłodnik litewski

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki, pyszny i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek to danie idealne na lato. Uwielbiam go za moc właściwości odżywczych, wspaniały smak, piękny kolor oraz cudowne orzeźwienie, które jest niezastąpione w upalne dni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 pęczki botwinki z buraczkami
    - ogórki gruntowe (około 280 g)
    - 1 pęczek rzodkiewek (około 120 g)
    - 0,5 pęczka koperku
    - 0,5 pęczka drobnego szczypiorku
    - 1 ząbek młodego czosnku
    - 500 ml maślanki
    - 350 g jogurtu naturalnego
    - 500 ml bulionu warzywnego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - świeżo mielony pieprz
    + jajko (do podania)
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy sok z cytryny i studzimy zawartość.
  • 2. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy je z płaską łyżeczką soli. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W dużej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Chłodnik doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu i schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować