Lato zmierza ku końcowi, ale pogoda nadal jest świetna. W ciepły dzień wspaniale jest, posilić się chłodnikiem pomidorowym. Dodatki sprawiają, że zupa jest pożywna. Smacznie i lekko.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki jogurtu greckiego
1 szklanka soku pomidorowego
2 ogórki gruntowe
2 jajka
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
3 plastry upieczonego fileta z indyka
szczypiorek i koperek pokrojone do posypania
Chłodnik pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt, sok pomidorowy, szczypiorek, koperek, sól i pieprz mieszam, odstawiam na 1 godzinę do lodówki. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na ćwiartki. Ogórki obieram i kroję w plasterki. Chłodnik nalewam do miseczek, dodaję ogórka, jajka i pokrojonego w kostkę fileta. Posypuję odrobiną soli i pieprzu, a także koperkiem i szczypiorkiem.
Komentarze