REKLAMA

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

wyświetlono: 36456 | dodany do książki kucharskiej: 25 | polecenia: 1

Ten chlebek gości u mnie od dawna ,ale nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć, bo został za szybko zjedzony na ciepło. Polecam takie pieczywo na imprezę, grilla, piknik ! Chlebek jest przepyszny, delikatny. Jest to chlebek odrywany dlatego nadaje się na grilla czy dodatek na kolację . Super pomysłem jest zrobić taki chlebek ,gdy jesteśmy zaproszeni na grilla postawić go na stół . Bardzo dobrze smakuje jeśLi moczymy go w sosie czosnkowym.

opublikowany: 05.04.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na średnicę 28cm
    Ciasto:
    900 gramów mąki pszennej
    2 (niepełne) szklanki letniej wody
    70g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    ok 0,5 szklanki oleju

    Masło ziołowe:
    200 gramów masła 82%
    5 dużych ząbków czosnku
    suszone zioła po 1 płaskiej łyżeczce :bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
    pęczek świeżej natki pietruszki
    1 płaska łyżeczka soli
    papryska słodka wproszku ok 0,5 płaskiej łyżeczki.
Ocena:

(średnia 4.99 z 160 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Zaczyn: Do naczynia wlej wodę, olej , wsyp cukier sól i 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdżei lekko wymieszaj. Pozostaw na 10 minut.
  • ciasto na chleb 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy nasz zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 10 minut,a jak mamy robota kuchennego to wyrabiamy za pomocą haku .
  • ciasto na chleb 3. Ciasto będzie wyrobione jeśli będzie idealnie odchodzić od miski i dłoni.
  • ciasto na chleb 4. Pozostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  • ciasto na chleb 5. Ciasto bardzo szybko wysrasta.
  • CIASTO drożdżowe 6. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą cześć na blacie .
  • masło ziołowe 7. Masło musi mieć temperaturę pokojową. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku, dodaj czosnek i zioła do masła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • chlebek 8. Połowe masła wyłóż i rozsmaruj na jednej porcji ciasta drożdżowego.
  • CIASTO drożdżowe 9. Tak przygotowane ciasto tniemy na równe, długie paski i szerokości ok 4cm.
  • CIASTO drożdżowe 10. Paski skłądamy w harmonijkę.
  • CIASTO drożdżowe 11. Układamy zwinięte ciasto w wysmarowanej odrobiną masłą i oprószonej mąką formie.
  • CIASTO drożdżowe 12. Formę wypełniamy aż będzie pełna, ale posostaw małe szczeliny aby ciasto mogło wyrosnąć. Pozostaw ciasto w formie na 20 minut.
  • CIASTO drożdżowe 13. Następnie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy przez 35-40 minut. Ważne aby postawić formę z ciastem na blachę z piekarnika wyłożoną papierem ponieważ masło podczas pieczenia lubi wyciekać.
  • chlebek 14. Gotowy chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Odrywany chlebek czosnkowy

Jakie to dobreee! Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny.

kategoria: Pieczywo chleb Sosy opublikowany: 02.01.2017 | wyświetlono: 22416 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 2
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Czosnkowy chlebek odrywany

Idealnie pasuje do zupy gulaszowej :)

kategoria: Pieczywo chleb ciasto drożdżowe Dodatki opublikowany: 09.12.2020 | wyświetlono: 234 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE