REKLAMA

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

wyświetlono: 42782 | dodany do książki kucharskiej: 29 | polecenia: 1

Ten chlebek gości u mnie od dawna ,ale nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć, bo został za szybko zjedzony na ciepło. Polecam takie pieczywo na imprezę, grilla, piknik ! Chlebek jest przepyszny, delikatny. Jest to chlebek odrywany dlatego nadaje się na grilla czy dodatek na kolację . Super pomysłem jest zrobić taki chlebek ,gdy jesteśmy zaproszeni na grilla postawić go na stół . Bardzo dobrze smakuje jeśLi moczymy go w sosie czosnkowym.

opublikowany: 05.04.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na średnicę 28cm
    Ciasto:
    900 gramów mąki pszennej
    2 (niepełne) szklanki letniej wody
    70g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    ok 0,5 szklanki oleju

    Masło ziołowe:
    200 gramów masła 82%
    5 dużych ząbków czosnku
    suszone zioła po 1 płaskiej łyżeczce :bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
    pęczek świeżej natki pietruszki
    1 płaska łyżeczka soli
    papryska słodka wproszku ok 0,5 płaskiej łyżeczki.
Ocena:

(średnia 4.82 z 177 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Zaczyn: Do naczynia wlej wodę, olej , wsyp cukier sól i 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdżei lekko wymieszaj. Pozostaw na 10 minut.
  • ciasto na chleb 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy nasz zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 10 minut,a jak mamy robota kuchennego to wyrabiamy za pomocą haku .
  • ciasto na chleb 3. Ciasto będzie wyrobione jeśli będzie idealnie odchodzić od miski i dłoni.
  • ciasto na chleb 4. Pozostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  • ciasto na chleb 5. Ciasto bardzo szybko wysrasta.
  • CIASTO drożdżowe 6. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą cześć na blacie .
  • masło ziołowe 7. Masło musi mieć temperaturę pokojową. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku, dodaj czosnek i zioła do masła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • chlebek 8. Połowe masła wyłóż i rozsmaruj na jednej porcji ciasta drożdżowego.
  • CIASTO drożdżowe 9. Tak przygotowane ciasto tniemy na równe, długie paski i szerokości ok 4cm.
  • CIASTO drożdżowe 10. Paski skłądamy w harmonijkę.
  • CIASTO drożdżowe 11. Układamy zwinięte ciasto w wysmarowanej odrobiną masłą i oprószonej mąką formie.
  • CIASTO drożdżowe 12. Formę wypełniamy aż będzie pełna, ale posostaw małe szczeliny aby ciasto mogło wyrosnąć. Pozostaw ciasto w formie na 20 minut.
  • CIASTO drożdżowe 13. Następnie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy przez 35-40 minut. Ważne aby postawić formę z ciastem na blachę z piekarnika wyłożoną papierem ponieważ masło podczas pieczenia lubi wyciekać.
  • chlebek 14. Gotowy chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Odrywany chlebek czosnkowy

Jakie to dobreee! Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny.

kategoria: Pieczywo chleb Sosy opublikowany: 02.01.2017 | wyświetlono: 22728 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 2
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Czosnkowy chlebek odrywany

Idealnie pasuje do zupy gulaszowej :)

kategoria: Pieczywo chleb ciasto drożdżowe opublikowany: 09.12.2020 | wyświetlono: 250 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE