Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

4.6 (212 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Ten chlebek gości u mnie od dawna ,ale nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć, bo został za szybko zjedzony na ciepło. Polecam takie pieczywo na imprezę, grilla, piknik ! Chlebek jest przepyszny, delikatny. Jest to chlebek odrywany dlatego nadaje się na grilla czy dodatek na kolację . Super pomysłem jest zrobić taki chlebek ,gdy jesteśmy zaproszeni na grilla postawić go na stół . Bardzo dobrze smakuje jeśLi moczymy go w sosie czosnkowym.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na średnicę 28cm
    Ciasto:
    900 gramów mąki pszennej
    2 (niepełne) szklanki letniej wody
    70g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    ok 0,5 szklanki oleju

    Masło ziołowe:
    200 gramów masła 82%
    5 dużych ząbków czosnku
    suszone zioła po 1 płaskiej łyżeczce :bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
    pęczek świeżej natki pietruszki
    1 płaska łyżeczka soli
    papryska słodka wproszku ok 0,5 płaskiej łyżeczki.
Wystaw ocenę:

4.6 (212 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Zaczyn: Do naczynia wlej wodę, olej , wsyp cukier sól i 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdżei lekko wymieszaj. Pozostaw na 10 minut.
  • ciasto na chleb 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy nasz zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 10 minut,a jak mamy robota kuchennego to wyrabiamy za pomocą haku .
  • ciasto na chleb 3. Ciasto będzie wyrobione jeśli będzie idealnie odchodzić od miski i dłoni.
  • ciasto na chleb 4. Pozostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  • ciasto na chleb 5. Ciasto bardzo szybko wysrasta.
  • CIASTO drożdżowe 6. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą cześć na blacie .
  • masło ziołowe 7. Masło musi mieć temperaturę pokojową. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku, dodaj czosnek i zioła do masła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • chlebek 8. Połowe masła wyłóż i rozsmaruj na jednej porcji ciasta drożdżowego.
  • CIASTO drożdżowe 9. Tak przygotowane ciasto tniemy na równe, długie paski i szerokości ok 4cm.
  • CIASTO drożdżowe 10. Paski skłądamy w harmonijkę.
  • CIASTO drożdżowe 11. Układamy zwinięte ciasto w wysmarowanej odrobiną masłą i oprószonej mąką formie.
  • CIASTO drożdżowe 12. Formę wypełniamy aż będzie pełna, ale posostaw małe szczeliny aby ciasto mogło wyrosnąć. Pozostaw ciasto w formie na 20 minut.
  • CIASTO drożdżowe 13. Następnie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy przez 35-40 minut. Ważne aby postawić formę z ciastem na blachę z piekarnika wyłożoną papierem ponieważ masło podczas pieczenia lubi wyciekać.
  • chlebek 14. Gotowy chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować