Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

  • wyświetlono: 2800 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Ten chlebek gości u mnie od dawna ,ale nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć, bo został za szybko zjedzony na ciepło. Polecam takie pieczywo na imprezę, grilla, piknik ! Chlebek jest przepyszny, delikatny. Jest to chlebek odrywany dlatego nadaje się na grilla czy dodatek na kolację . Super pomysłem jest zrobić taki chlebek ,gdy jesteśmy zaproszeni na grilla postawić go na stół . Bardzo dobrze smakuje jeśLi moczymy go w sosie czosnkowym.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 1 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Przepis na średnicę 28cm
Ciasto:
900 gramów mąki pszennej
2 (niepełne) szklanki letniej wody
70g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
ok 0,5 szklanki oleju

Masło ziołowe:
200 gramów masła 82%
5 dużych ząbków czosnku
suszone zioła po 1 płaskiej łyżeczce :bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
pęczek świeżej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka soli
papryska słodka wproszku ok 0,5 płaskiej łyżeczki.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

  • drożdże1. Zaczyn: Do naczynia wlej wodę, olej , wsyp cukier sól i 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdżei lekko wymieszaj. Pozostaw na 10 minut.
  • ciasto na chleb2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy nasz zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 10 minut,a jak mamy robota kuchennego to wyrabiamy za pomocą haku .
  • ciasto na chleb3. Ciasto będzie wyrobione jeśli będzie idealnie odchodzić od miski i dłoni.
  • ciasto na chleb4. Pozostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  • ciasto na chleb5. Ciasto bardzo szybko wysrasta.
  • CIASTO drożdżowe6. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą cześć na blacie .
  • masło ziołowe7. Masło musi mieć temperaturę pokojową. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku, dodaj czosnek i zioła do masła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • chlebek8. Połowe masła wyłóż i rozsmaruj na jednej porcji ciasta drożdżowego.
  • CIASTO drożdżowe9. Tak przygotowane ciasto tniemy na równe, długie paski i szerokości ok 4cm.
  • CIASTO drożdżowe10. Paski skłądamy w harmonijkę.
  • CIASTO drożdżowe11. Układamy zwinięte ciasto w wysmarowanej odrobiną masłą i oprószonej mąką formie.
  • CIASTO drożdżowe12. Formę wypełniamy aż będzie pełna, ale posostaw małe szczeliny aby ciasto mogło wyrosnąć. Pozostaw ciasto w formie na 20 minut.
  • CIASTO drożdżowe13. Następnie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy przez 35-40 minut. Ważne aby postawić formę z ciastem na blachę z piekarnika wyłożoną papierem ponieważ masło podczas pieczenia lubi wyciekać.
  • chlebek14. Gotowy chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoczosnekchlebmasłoimprezaGrillpieczywopiknikchlebekchlebek czosnkowychlebek ziołowypieczywo na grilla
 

Komentarze

Podobne przepisy

CHLEBEK ODRYWANY

Dodane przez: poezjasmaku

CHLEBEK ODRYWANY

CHLEBEK KTÓRY PROPONUJE NADAJE...

Dodane przez: magdalenka23_23

CHLEBEK ZIOŁOWO CZOSNKOWY

CHLEBEK DOSKONAŁY DLA OSOB NA DIECIE...MOJ...

Odrywany chlebek malinowo-kokosowy

Dodane przez: Mienta

Odrywany chlebek malinowo-kokosowy

Słodka wersja odrywanego chlebka...

chlebek odrywany z cynamonem

Dodane przez: capri

odrywany chlebek cynamonowy

Przepyszna drożdżówka, która jest...

Serbski chlebek, odrywany.

Dodane przez: Armi As

Serbski chlebek odrywany

Obiadu dziś nie robiłam, ale za...

Odrywany chlebek na śniadanie

Dodane przez: Mienta

Odrywany chlebek na śniadanie

Pięknie pachnący ziołami, chrupiący...