Sos żurawinowy do mięs

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Sos żurawinowy to obowiązkowa pozycja w grudniowym menu, podkreśli smak pieczonych mięs, czy serów. Prosty i pyszny, warto spróbować

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ½ szklanki suszonej żurawiny

    ½ szklanki suszonych moreli

    ½-1 papryczka chilli

    1 łyżeczka startego imbiru

    1-2 ząbki czosnku

    1-2 łyżeczki cukru brązowego

    Skórka i sok z 1 pomarańczy

    Sok z 1 cytryny

    2 szklanki wody

    1 łyżka oliwy

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos żurawinowy do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut aż owoce zmiękną. Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem. Serwujemy do pieczonych mięs , smacznego J

    UWAGA! Sos możemy zrobić wcześniej i pasteryzować go. Gorący sos przelewamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Owoce Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować