Sos żurawinowy do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut aż owoce zmiękną. Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem. Serwujemy do pieczonych mięs , smacznego J
UWAGA! Sos możemy zrobić wcześniej i pasteryzować go. Gorący sos przelewamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie przechowujemy w lodówce.
Komentarze