REKLAMA

Sos żurawinowy do mięs

wyświetlono: 906 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Sos żurawinowy to obowiązkowa pozycja w grudniowym menu, podkreśli smak pieczonych mięs, czy serów. Prosty i pyszny, warto spróbować

opublikowany: 15.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min

Składniki:

  • ½ szklanki suszonej żurawiny

    ½ szklanki suszonych moreli

    ½-1 papryczka chilli

    1 łyżeczka startego imbiru

    1-2 ząbki czosnku

    1-2 łyżeczki cukru brązowego

    Skórka i sok z 1 pomarańczy

    Sok z 1 cytryny

    2 szklanki wody

    1 łyżka oliwy

    Sól, pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut aż owoce zmiękną. Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem. Serwujemy do pieczonych mięs , smacznego J

    UWAGA! Sos możemy zrobić wcześniej i pasteryzować go. Gorący sos przelewamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Sos żurawinowy do mięs

Pyszny sos słodko- kwaśny który jest świetnym dodatkiem do mięs i serów

kategoria: Desery Sosy opublikowany: 18.03.2017 | wyświetlono: 74205 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: luna19 luna19

Sos żurawinowy do mięs

dodatek do mięs

kategoria: Sosy opublikowany: 26.06.2014 | wyświetlono: 6083 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: beetle 14956600_1244766772250735_923036996737402594_n

Sos śliwkowy do mięs

Idealny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs na świątecznym stole.

kategoria: Sosy Dodatki opublikowany: 04.12.2014 | wyświetlono: 9511 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnnaKoziel jaaaa

Sos pomarańczowy do mięs

Lekki, szybki w przygotowaniu, bardzo pomarańczowy sos do mięsa

kategoria: Sosy opublikowany: 17.01.2016 | wyświetlono: 7790 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Sos serowy do warzyw i mięs

Najlepiej smakuje ze brokułami, ale przygotowuję go także jako dodatek do mięs, zwłaszcza tych pieczonych.

kategoria: Sosy Dodatki Ser opublikowany: 27.06.2017 | wyświetlono: 73294 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE