Udka pieczone w rękawie

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Sekret tak pięknie wyglądających udek jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej, czas i rękaw do pieczenia. Udka pieczone w rękawie są soczyste, niezwykle apetyczne i bardzo smaczne. Polecam na weekend lub rodzinny obiad. U nas w domu kurczak zawsze gości na tysiąc sposobów, ponieważ bardzo lubimy drób, szczególnie najmłodszy w rodzinie domaga się zawsze “pałek”i kotletów tak, więc często improwizuje w tej kwestii. Pałki marynowane w tak aromatycznej mieszance można nie tylko upiec w piekarniku, ale także na grillu. W ten sposób można również przygotować całego kurczaka, lub same skrzydełka. Używam dwóch rodzajów czosnku ponieważ zachowują się inaczej po marynowaniu i w pieczeniu. Suszony czosnek jest delikatniejszy i dłużej zachowuje aromat, a świeży czosnek jest bardziej nasycony, ale szybko traci swój charakterystyczny zapach.

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

6 szt. udek lub ćwiartek
100 ml sosu sojowego
50 g miodu
40 ml oleju
4 ząbki czosnku
1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suchego czosnku
1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania przepisu:

Udka pieczone w rękawie

  • Pałki.1. Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
    Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
    Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godziny do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
    Piec w piekarniku w 180 stopni Celsjusza, przez 1,5 godziny.
    W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

U mnie tak zamarynowane mięso stoi zawsze całą noc w lodówce zapakowane w rękaw.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoKurczaksos sojowyczosnekmiódświętaobiadimprezaMój niedzielny obiadZ różnych stron świataGrilludka pieczonemarynataz piekarnikaprosty przepisrękaw do pieczenia

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak Pieczony w Rękawie

Dodane przez: Gosiaczek 93

Kurczak Pieczony w Rękawie

Kurczak nadaje się świetnie na...

Żeberka pieczone w rękawie

Dodane przez: Skotka

Żeberka pieczone w rękawie

Rozpływające się w ustach, soczyste,...

Szynka pieczona

Dodane przez: Klaudia0318

Szynka pieczona w rękawie

Nie ma nic lepszego na kanapki...

zapiekany schab z morelami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab z morelami pieczony w rękawie

Bardzo lubię pieczone mięsa w rękawach,które...

Soczysty Schab Pieczony w Rękawie.

Dodane przez: Słodko Słodka

Soczysty Schab Pieczony w Rękawie

Bardzo dobry aromatyczny i soczysty...

image-1430gai

Dodane przez: Mniam1

Udka pieczone w sosie pomidorowym

Udka i podudzia z kurczaka pieczone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE