Udka pieczone w rękawie

4.31 (271 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sekret tak pięknie wyglądających udek jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej, czas i rękaw do pieczenia. Udka pieczone w rękawie są soczyste, niezwykle apetyczne i bardzo smaczne. Polecam na weekend lub rodzinny obiad. U nas w domu kurczak zawsze gości na tysiąc sposobów, ponieważ bardzo lubimy drób, szczególnie najmłodszy w rodzinie domaga się zawsze “pałek”i kotletów tak, więc często improwizuje w tej kwestii. Pałki marynowane w tak aromatycznej mieszance można nie tylko upiec w piekarniku, ale także na grillu. W ten sposób można również przygotować całego kurczaka, lub same skrzydełka. Używam dwóch rodzajów czosnku ponieważ zachowują się inaczej po marynowaniu i w pieczeniu. Suszony czosnek jest delikatniejszy i dłużej zachowuje aromat, a świeży czosnek jest bardziej nasycony, ale szybko traci swój charakterystyczny zapach.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szt. udek lub ćwiartek
    100 ml sosu sojowego
    50 g miodu
    40 ml oleju
    4 ząbki czosnku
    1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka suchego czosnku
    1 łyżeczka musztardy
Wystaw ocenę:

4.31 (271 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Udka pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki. 1. Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
    Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
    Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godziny do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
    Piec w piekarniku w 180 stopni Celsjusza, przez 1,5 godziny.
    W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

U mnie tak zamarynowane mięso stoi zawsze całą noc w lodówce zapakowane w rękaw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować