Chłodnik z buraków

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Lubicie chłodniki? Ten jest boski! Najlepszy chłodnik z buraków, świetny na zbliżający się okres letni. Szybki w przygotowaniu, z niewielu składników a jedna porcja to jedyne 200 kcal.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 sztuka burak duże
    1 sztuka ogórek zielony świeży
    5 sztuka rzodkiewka
    1/2 szklanka jogurt naturalny gęsty
    1/2 szklanka barszcz czerwony KRAKUS
    1/2 szklanka wywar z buraków
    400 gram kefir
    4 sztuka jajka M
    sól
    pieprz
    koperek
    sok z cytryny nie dużo
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i ugotować w 0,5 litra wody, ostudzić.
  • 2. Z wywaru odlać 1/2 szklanki.
  • 3. Jajka ugotować na twardo.
  • 4. Buraki, rzodkiew oraz ogórek zielony zetrzeć na tarce o grubych okach.
  • 5. Do garnka wlać 1/2 szklanki wywaru z ugotowanych buraków oraz 1/2 szklanki barszczu czerwonego (najlepiej Krakus).
  • 6. Wycisnąć w dłoniach odrobinę soku z cytryny.
  • 7. Dodać starte na tarce warzywa oraz posiekany koperek.
  • 8. Jogurt rozmieszać z kefirem dodać do chłodnika.
  • 9. Przyprawić do smaku.
  • 10. Podawać z pokrojonymi w ćwiartkę jajkami.

Porady

Buraczki gotujemy w malej ilości wody pod przykryciem. Długość gotowania zależy od ich wielkości, ale zazwyczaj jest to od 1,5 do 2 godzin. Dobrym zamiennikiem dla kefiru i jogurtu będzie zsiadłe mleko. Jeśli lubicie wraz z buraczkami możecie ugotować botwinkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Rzodkiew

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować