Zupa rybna na pomidorach z orientalnymi smakami

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja wersja zupy rybnej z wyrazistym akcentem słodkich pomidorów, polskich ziemniaków i smaków kuchni orientalnej. Fajna alternatywa dla klasycznej pomidorowej z ryżem czy makaronem, charakterna z delikatną nutą ostrości, zachwyca smakami całego świata i świetnie rozgrzewa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g filetów z dorsza
    700g ziemniaków
    240g koncentratu pomidorowego
    400g krojonych pomidorów z puszki
    1 puszka mleczka kokosowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 czerwone papryki
    1 papryczka chilli
    300ml bulionu rybnego
    120ml białego wytrawnego wina
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 pęczka kolendry
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ryba

Zupa rybna na pomidorach z orientalnymi smakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno posiekać.
  • 3. Czosnek i cebulę obrać, czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka, razem wymieszać i zeszklić na oliwie. Następnie dodać wino, chwilę gotować niech odparuje, papryki, papryczkę chilli, ziemniaki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i bulion rybny. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać rybę i gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać zahartowane mleczko kokosowe i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Zupę podawać z posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Papryka Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować