Niezwykle pożywna zupa z kawałkami soczystej polędwicy z dorsza zanurzonej w aromatycznych warzywach.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
700 g polędwicy z dorsza
2 pietruszki
2 marchewki
połowa selera
2 cebule
por-biała część
4 ziemniaki
pół szklanki żółtej soczewicy
3 łyżki oleju rzepakowego
500 ml passaty pomidorowej
500 ml pomidorów bez skóry
450g mrożonego zielonego groszku
2-3 liście laurowe
szczypta szafranu
3-4 kulki ziela angielskiego
ostra papryka w płatkach 1/4 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
1.Oczyszczone warzywa rozdrabniam w robocie tarczą do warzyw. Można zetrzeć na tarce.
2.Do garnka wlewam olej i podgrzewam. Dodaję starte warzywa, liście laurowe, szafran, ziele angielskie i soczewicę. Mieszam i smażę około 3 minuty. Wlewam 2 litry gorącej wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
3.Dodaję passatę i pomidory - zagotowuję. We wrzącą zupę wkładam kawałki polędwicy z dorsza, przyprawiam do smaku i gotuję jeszcze na wolnym ogniu około 15 minut.
Komentarze