Tajska zupa rybna z mleczkiem kokosowym, dorszem i krewetkami

4.37 (171 ocen)

  • 30 min

Ostatnio nie mogę uwolnić się od tajskich smaków, które tak bardzo lubię. Mrożone, świeże liście limonek, których kupiłam spore opakowanie ciągle kuszą, żeby je wykorzystać.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
    3 ząbki czosnku
    3 szalotki
    2 cm kawałek imbiru
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    po pół łyżeczki: szafranu, kurkumy, curry, kolendry
    4 liście limonki
    2 szklanki wody lub bulionu
    puszka mleczka kokosowego
    sok z połowy limonki
    250 g krewetek
    300 g filetu z dorsza
    sól
    do podania: ryż basmati, tajska bazylia lub kolendra
Wystaw ocenę:

4.37 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Tajska zupa rybna z mleczkiem kokosowym, dorszem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używacie mrożonych krewetek i ryby to wcześniej należy je rozmrozić.
    Na rozgrzanym oleju kokosowym usmażyć czosnek pokrojony w plasterki, cebulę posiekaną w kosteczkę i imbir w paseczki.
    Dodać pastę curry i przyprawy, chwilę smażyć.
    Wlać wodę lub bulion, mleko kokosowe, wrzucić liście limonki i zagotować.
    Dodać sok z limonki, krewetki i rozdrobnioną rybę.
    Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut (sprawdzić czy krewetki i ryba są gotowe).
    Doprawić do smaku solą.
    Podawać z ryżem i tajską bazylią lub kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować