Wigilijna zupa rybna z karpia

4.9 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To bardzo popularna zupa w Wielkopolsce na wigilijnym stole. W moim rodzinnym domu zawsze w Wigilijny wieczór na stole królowała zupa rybna. Gotowana była tylko na Wigilie i podana na stole jako pierwsza magicznego wieczoru. Moja mama robi najlepszą pod słońcem zupę z karpia. W czasie Świąt, gdy jadę do mamy to jej serce wie ,że będę wołać o zupę i moja mama jak czarodziejka ją podaje ♥ To potrawa,która smakuje wszędzie tak samo, ale u Mamy najsmaczniej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 karp oczyszczony i pokrojony
    3 litry wody
    włoszczyzna (seler, por, pietruszka,marchewki, cebula)
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    sól i pieprz
    koperek lub pietruszka
Wystaw ocenę:

4.9 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Wigilijna zupa rybna z karpia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wywar 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Dodaję sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości.
  • włoszczyzna 2. Po ugotowaniu włoszczyzny wywar przecedź.
  • karp 3. Do wywaru dodajemy kawałki pokrojonego i oczyszczonego karpia. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar.
  • warzywa 4. Marchew, seler i por ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • wywar 5. Starte warzywa dodajemy do czystego wywaru rybnego.
  • zupa 6. Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.
  • karp 7. Kawałki karpia obieramy z ości.
  • zupa 8. Dodajemy obrane mięso ryby oraz zieleninę do zupy. Już nie gotujemy, ale doprawiamy do smaku.
  • zupa rybna 9. Najlepiej smakuje po kilku godzinach ,gdy smaki się przegryzą.

Porady

Można użyć dowolnej ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować