Zupa rybna z wędzonej makreli

  • wyświetlono: 1812 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Potrawa niebanalna, wyrazista w smaku i do tego pożywna. Zupa z dużą ilością warzyw oraz dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów dla smaku, a także garścią bakalii i delikatną śmietankową nutą. Potrawę uzupełniają treściwe kluski kładzione aromatyzowane kminkiem.

P10
  • 8 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Zupa:
1 żółta papryka (160 g)
150 g obranej marchewki
150 g obranego selera korzeniowego
150 g oczyszczonych pieczarek
½ ogórka sałatkowego (150 g)
120 g pora
1 obrana biała cebula (75 g)
2 obrane ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
30 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
40 g rodzynków
1 wędzona makrela (330 g)
1 łyżka oliwy lub oleju
1 szklanka śmietanki UHT 12% tłuszczu
6 szklanek niezbyt słonego bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
4 suszone jagody jałowca
1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
½ łyżeczki imbiru mielonego
spora szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Kluski:
6 łyżek bułki tartej
3 jajka
1 łyżeczka kminku całego
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa rybna z wędzonej makreli

  • Zupa rybna z wędzonej makreli1. Składniki przeznaczone na kluski dokładnie wymieszać i odłożyć na czas przygotowania zupy.
    Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, marchewkę, seler, pieczarki i pora drobno pokroić, cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekać. Do garnka włożyć rozdrobnione składniki, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione jagody jałowca, uprażoną w suchym rondelku gorczycę, imbir, chilli i koncentrat pomidorowy. Wlać oliwę, sok z cytryny oraz bulion. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min. Dołożyć pokrojonego w półplastry ogórka, rodzynki i kawałki makreli oczyszczonej ze skóry i ości, a także wlać śmietankę – gotować 5 min.
  • Zupa rybna z wędzonej makreli2. Na wrzącą zupę kłaść porcje ciasta kluskowego (wielkości dużego orzecha włoskiego), w między czasie przemieszać zawartość garnka. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotować jeszcze 3 -5 min.
    Na końcu dodać natkę pietruszki i wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkaJajkacebulaporCiastoimbirczosnekrodzynkimarchewkaselerkoncentrat pomidorowyoliwaowoce jałowcanatka pietruszkizupasuszone pomidorybulion warzywnysok z cytrynykluski kładzionekminekkolacjaobiadmasawędzona makrelana ciepłoziele angielskieszybkachillismietankabułka tartana ostroprostaz rodzynkamiwarzywnaoryginalnaz kluskamiz grzybamipapryka żółtapikantnarybnabiały pieprzpożywnaliście lauroweogórek sałatkowygorczyca białazabielanaaromatycznaprzepis_miesiąca1000z suszonymi pomidoramijagody jałowcaprażona gorczycaz wędzoną makrelą

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa rybna w stylu orientalnym

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Zupa rybna z ryżem

Szybka w przygotowaniu zupa rybna...

Zupa rybna z owocami morza

Dodane przez: Ania_L

Zupa rybna z owocami morza

Gęsta zupa rybna z małżami i krewetkami....

Zupa rybna z pomidorami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zupa rybna z pomidorami (z filetów)

Pyszna, zdrowa, treściwa zupa....

Zupa rybna z dynią

Dodane przez: grumko

Zupa rybna z dynią

Jedna z najsmaczniejszych zup rybnych...

Zupa rybna z dorsza

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa rybna z dorsza

Warzywa w połączeniu z delikatnym...

zupa rybna z krewetkami

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Zupa rybna z krewetkami

Rewelacyjna, wyjątkowa aromatyczna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE