Zupa rybna

3.75 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa rybna. Świetny sposób na smaczny i lekki posiłek, pomysł na podanie ryby czy owoców morza w nieco innej odsłonie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 500 g dowolnych filetów z ryby ja użyłam kawałek dorsza, łososia, 10 szt. surowych (szarych) krewetek
    2 średniej wielkości marchewki
    około 10 cm kawałek średniej grubości pora
    1 mała cebula
    1 szklanka pomidorów krojonych w puszce
    5 kulek ziela angielskiego
    2 duże ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    sok z jednej małej cytryny
    natka pietruszki do podania
    Solidna łyżka masła
    około 1,5 litra bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ryba

Zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki, por i cebulę kroimy na półplasterki.
  • 2. W garnku roztopić masło następnie dodać pokrojone warzywa i posiekany czosnek. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
    Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory i przyprawy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Ryby kroimy na mniejsze kawałki, krewetki oczyszczamy.
    Tak przygotowane ryby wkładamy do wrzącej zupy, gdy tylko zacznie się ponownie gotować od razu wyłączamy palnik. Na koniec zupę doprawiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

Porady

Do tej zupy można użyć każdy rodzaj ryby, to może być jeden gatunek lub kawałki kilku różnych ryb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne Warzywa Pomidory w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować