REKLAMA

Terrina z żurkiem i jajem

wyświetlono: 586 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Fajna lekka terrina z jajkiem i żurkiem będzie hitem na świąteczny stole. Szybka, prosta do zrobienia i jaka dobra. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być ciężkie.

opublikowany: 13.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 7 osób
  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie żurku zupa w proszku

    500 ml wody zimnej

    200 g śmietany ukwaszonej 18 %

    3 jajka

    8 plastrów szynki wiejskiej

    5 dkg szynki w kawału wiejskiej

    1 marchewka gotowana

    natka pietruszki

    4 łyżeczki żelatyny

    kiełki rzodkiewki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam na gaz aż się zagotuje. Jak zupa przestygnie ale nie całkiem dodaję śmietanę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę zupy i mieszam, następnie wlewam do reszty zupy.



    Foremkę aluminiową o wymiarach 8 x 21 cm wykładam folią spożywczą. Następnie układam plastry szynki tak żeby nachodziły na siebie. Wlewam 1/4 zupy, układam jajka i wstawiam na chwilę do lodówki na 10 minut. Potem dodaję pokrojona marchewkę i szynkę w kostkę, natkę pietruszki, i zalewam resztą zupy. Wierzch terriny obkładam plastrami szynki i wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Podaję z kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE