REKLAMA

Śląski żurek na zakwasie

wyświetlono: 245645 | dodany do książki kucharskiej: 26 | polecenia: 2

Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.

opublikowany: 11.03.2019
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Zakwas (na 1/2 l zakwasu) na żurek:
    - 4 łyżki mąki żytniej na żurek,
    - 1/2 l przegotowanej, letniej wody,
    - 2-3 ząbki czosnku.
    Żurek:
    - 1/2 l zakwasu na żurek,
    - 2 l wody,
    - 1/2 kg kości wędzonej lub żeberek wędzonych,
    - 40 dag białej kiełbasy,
    - 2-3 ziemniaki,
    - 3 ząbki czosnku,
    - po 1 marchewce i pietruszce,
    - 2 cebule,
    - 2 łyżki smalcu (ewentualnie oleju lub dobrej margaryny),
    - 5 kulek ziela angielskiego,
    - 3 listki laurowe,
    - majeranek,
    - sól, pieprz.
Ocena:

(średnia 4.97 z 198 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zakwas na żurek: Mąkę wsypujemy do dużego słoja, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i zalewamy przegotowaną, letnią wodą.
    Mieszamy i przykrywamy tak, by zakwas na żurek miał dostęp do powietrza, np. kilkukrotnie złożoną gazą i odstawiamy na ok. 5 dni w ciepłe miejsce by żurek się ukisił (od czasu do czasu mieszamy).
  • 2. Przygotowujemy żurek: Marchew i pietruszkę myjemy, cienko obieramy. 1 cebulę opalamy wraz z łupinkami. Kości wędzone lub żeberka myjemy i osuszamy.
    Do garnka wkładamy wędzone kości/żeberka, marchew, pietruszkę, opaloną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Wywar na żurek odcedzamy.
  • 3. Kiełbasę kroimy w w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim na rumiano kiełbasę wraz z cebulką i czosnkiem.
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do wywaru z kości i gotujemy do momentu aż będą miękkie.
    Kiedy ziemniaki są już miękkie wlewamy zakwas na żurek, gotujemy przez chwilę i dodajemy podsmażoną kiełbasę z czosnkiem i cebulą. Całość zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
    Żurek podajemy z chlebem (najlepiej domowego wypieku).
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Domowy żurek na zakwasie

Pyszna staropolska zupa. Podawana głównie na Wielkanoc, ale nie tylko.

kategoria: Zupy żurek żur jajko Zakwas zakwas na żurek opublikowany: 14.01.2016 | wyświetlono: 1371 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: aicha1988 aicha1988

Żurek na domowym zakwasie

Jeśli nigdy nie robiliście żurku na domowym zakwasie, koniecznie musicie spróbować!

kategoria: Zupy żurek żur Zakwas opublikowany: 27.12.2013 | wyświetlono: 1891 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE