Śląski żurek na zakwasie

  • wyświetlono: 22281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.

jola4311

Składniki

Zakwas (na 1/2 l zakwasu):
- 4 łyżki mąki żytniej na żurek,
- 1/2 l przegotowanej, letniej wody,
- 2-3 ząbki czosnku.
Żurek:
- 1/2 l zakwasu na żur,
- 2 l wody,
- 1/2 kg kości wędzonej lub żeberek wędzonych,
- 40 dag białej kiełbasy,
- 2-3 ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- po 1 marchewce i pietruszce,
- 2 cebule,
- 2 łyżki smalcu (ewentualnie oleju lub dobrej margaryny),
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- majeranek,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Śląski żurek na zakwasie

  • 1. Przygotowujemy zakwas na żur: Mąkę wsypujemy do dużego słoja, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i zalewamy przegotowaną, letnią wodą.
    Mieszamy i przykrywamy tak, by zakwas miał dostęp do powietrza, np. kilkukrotnie złożoną gazą i odstawiamy na ok. 5 dni w ciepłe miejsce by żurek się ukisił (od czasu do czasu mieszamy).
  • 2. Przygotowujemy żurek: Marchew i pietruszkę myjemy, cienko obieramy. 1 cebulę opalamy wraz z łupinkami. Kości wędzone lub żeberka myjemy i osuszamy.
    Do garnka wkładamy wędzone kości/żeberka, marchew, pietruszkę, opaloną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Wywar na żurek odcedzamy.
  • 3. Kiełbasę kroimy w w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim na rumiano kiełbasę wraz z cebulką i czosnkiem.
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do wywaru z kości i gotujemy do momentu aż będą miękkie.
    Kiedy ziemniaki są już miękkie wlewamy zakwas na żurek, gotujemy przez chwilę i dodajemy podsmażoną kiełbasę z czosnkiem i cebulą. Całość zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
    Żurek podajemy z chlebem (najlepiej domowego wypieku).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babcikiełbasaziemniakiWielkanocWielkanocne śniadanieżurekżurzakwasdanie WielkanocneKuchnia śląskasycąca zupażurek z kiełbasążurek na zakwasiedomowy żurekZupa wielkanocnaśląski żurekżurek z ziemniakami

Komentarze

Podobne przepisy

Krem z pieczonego kalafiora

Dodane przez: Gospodyni

Krem z pieczonego kalafiora

Zrobiłam dzisiaj zupę – krem z...

Lekki rosół na indyku

Dodane przez: Gospodyni

Lekki rosół na indyku

Delikatny rosołek na indyku. Inny...

image-1iidgwq

Dodane przez: Czarek

Zupa z fasolką szparagową

Smaczna i pożywna zupa.

Rosół imbirowy z pomarańczą

Dodane przez: pkrasinska

Rosół imbirowy z pomarańczą

Uwielbiam orzeźwiający smak imbiru...

image-206t2yl

Dodane przez: moniczkaala

Zupa krem z selerem naciowym

Polecam przygotować zupę ekspresową,...

image-23gfbw0

Dodane przez: weronika63

Zupa pomidorowa z makaronem.

Popularna,lubiana przez wielu,...