REKLAMA

Tarta z żurkiem

wyświetlono: 1542 | dodany do książki kucharskiej: 16 | polecenia: 0

Tarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu.

opublikowany: 02.02.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • spód:

    250 g maki pszennej typ 500
    150 g masła
    3 łyżki zimnej wody
    2 żółtka
    1/3 łyżeczki soli

    farsz:
    250 g śmietany 18 % ukwaszonej
    2 białka
    2 jajka
    3 łyżki żurku w proszku
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    2 ząbki czosnku

    dodatki
    15 dkg boczku wędzonego
    2 białe kiełbasy
    3 jajka
    natka pietruszki
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierz 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut.
  • ciasto rozwałkowne 2. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam.
  • spód tarty podpieczony 3. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

  • składniki na farsz 4. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem.

    Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół.
  • tarta przed pieczeniem 5. Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15 minut aż się zetnie. Posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Martyna1991 martyna

Cienka zalana żurkiem

Następny szybki pomysł na gotowca :)

kategoria: Zupy żurek żur opublikowany: 25.07.2013 | wyświetlono: 420 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE