REKLAMA

Terrina z jajkiem i barszczem

wyświetlono: 4973 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Lekka, delikatna terrina z barszczu z jajkami. Zrobiona z prostych składników. Dzięki barszczowi który wcześniej zrobiłam przygotujemy ją bardzo szybko. Barszcz już jest doprawiony, także nie musimy za wiele robić i wysilać się. Skracamy sobie czas pracy.

opublikowany: 30.01.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego

    3 jajka

    160 ml barszcz z przyprawami

    sól, pieprz

    natka pietruszki

    3 łyżeczki pełne żelatyny

    1 łyżeczka chrzanu tartego

    pieprz czerwony.
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo, obieram.

    Łyżeczkę żelatyny namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję łyżkę jogurtu , mieszam i dodaję 200 ml jogurtu, chrzan tarty, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Wylewam masę do foremki aluminiowej, układam jajka i wstawiam do lodówki. Z pozostałego jogurtu odkładam łyżkę. Do większej części jogurtu dodaję 30 ml barszczu koncentratu, łyżeczkę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny i wylewam na masę jasną. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Do odłożonej łyżki jogurtu, dodaję 130 ml barszczu, łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę buraczkową. Terine wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem dekoruję natką i pieprzem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ela Ślązak

terrina

Smaczna wielkanocna przystawka.

kategoria: jajko Przystawki opublikowany: 20.04.2019 | wyświetlono: 244 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE