REKLAMA

Jajeczna terrina z groszkiem

wyświetlono: 904 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Jajko jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka.

opublikowany: 11.01.2017
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:

  • Forma 10/18 cm
    40 dag kefiru naturalnego
    3 jajka
    4 listki żelatyny
    2 łyżeczki chrzanu
    3 ząbki czosnku
    ½ puszki zielonego groszku
    Pęczek szczypiorku
    Sól i pieprz do smaku
    Szczypta cukru
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
    Kefir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru, żelatynę namoczyć w wodzie –jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej zawartości, dodać do kefiru i dokładnie wymieszać, rozdzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać starte jajka, chrzan i posiekany szczypiorek, doprawić ewentualnie do smaku, wymieszać dokładnie.
  • 2. Do drugiej dodać groszek z puszki, doprawić do smaku solą, zmiksować blenderem na mus.
  • 3. Formę wyłożyć folią, wylać warstwę z groszku, włożyć na kilka minut do zamrażarki aby szybko stężała, gdy masa zastygnie wyjąć i wyłożyć masę jajeczna, wygładzić łyżką. Włożyć na całą noc do lodówki aby zastygła. Przed podaniem kroić na plastry, udekorować jajkiem i zieleniną.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ela Ślązak

terrina

Smaczna wielkanocna przystawka.

kategoria: jajko Przystawki opublikowany: 20.04.2019 | wyświetlono: 244 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE