Żurek dla leniwych

4.48 (149 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycącą, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa a'la żurek na szybko. Jest łatwa w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet osoba stawiająca swoje pierwsze kroki w kuchni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 opakowania żurku w proszku
    -4 kiełbasy białe surowe
    -4 jajka ugotowane na twardo
    -4 duże ziemniaki
    -2 łyżeczki chrzanu tartego
    -1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżeczka majeranku
    -200 g śmietany 18%
    -300 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
    -pieprz do smaku
    -1,5 l wody do żurku
    -ok 1 l wody do kiełbaski
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Dania główne Jajko

Żurek dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 l wody doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kiełbasę i gotujemy 20 minut, zdejmując wytwarzającą się pianę.

    W 1,5 l wody dokładnie rozprowadzamy żurek w proszku, tak by nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do kiełbasy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i przyprawę uniwersalną. Dokładnie mieszamy, gotujemy 15 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy chrzan, gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Zupę doprawiamy pieprzem do smaku. Śmietanę, dokładnie rozprowadzamy w misce z dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Zupę zdejmujemy z ognia. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować