Sycącą, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa a'la żurek na szybko. Jest łatwa w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet osoba stawiająca swoje pierwsze kroki w kuchni.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-2 opakowania żurku w proszku
-4 kiełbasy białe surowe
-4 jajka ugotowane na twardo
-4 duże ziemniaki
-2 łyżeczki chrzanu tartego
-1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
-1 łyżeczka majeranku
-200 g śmietany 18%
-300 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
-pieprz do smaku
-1,5 l wody do żurku
-ok 1 l wody do kiełbaski
Żurek dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 l wody doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kiełbasę i gotujemy 20 minut, zdejmując wytwarzającą się pianę.
W 1,5 l wody dokładnie rozprowadzamy żurek w proszku, tak by nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do kiełbasy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i przyprawę uniwersalną. Dokładnie mieszamy, gotujemy 15 minut.
2.Po tym czasie dodajemy chrzan, gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Zupę doprawiamy pieprzem do smaku. Śmietanę, dokładnie rozprowadzamy w misce z dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Zupę zdejmujemy z ognia. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
Komentarze