Pasztet z królika z żurkiem

  • wyświetlono: 145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mocno chrzanowe bo takie lubię, wytrawne tarteletki z jajkami przepiórczymi i szynką która sama zrobiłam. Można wykorzystać szynkę kupną, ja taką miałam. Obowiązkowo rzeżucha i szczypior który nadają im fajnego smaku.

mysza75
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

pasztet:



50 dkg boczku surowego

1/2 tuszki królika

30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika

2 marchewki

kawałek pora

1 cebula

1/3 selera korzenia

1 korzeń pietruszki

2 ziela angielskie

3 ziarna jałowca

2 liście laurowe

sól, pieprz

gałka muszkatałowa

papryka słodka

1 bułka czerstwa

1 szklanka mleka

2 jajka

olej rzepakowym



glazura:

1 opakowanie zupy żurek

1/2 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki żelatyny

natka pietruszki

2 jajka ugotowane

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z królika z żurkiem

  • 1. Warzywa wszystkie obieram i dokładnie myję. Do garnka przekładam umyte mięso bez wątróbki, dodaje warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, łyżeczkę soli i wlewam wody tyle żeby przykryła mięso. Gotuje na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie około półtorej godziny. Pod koniec dodaję wątróbkę i gotuję jeszcze 10 minut. Mięso i warzywa wykładam na talerz żeby ostygły. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę.

    Mięso obieram z kości i mielę maszynką razem z warzywami ugotowanymi za wyjątkiem pory, ją odkładam i cebulę też mielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, jedną szklankę wywaru w którym mięso się gotowało. Formę keksówkę 25 cm na 12 wykładam papierem, wylewam połowę farszu, posypuje papryką czerwoną i dodaje pozostały farsz. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam na 50 minut do piekarnika. Pasztet wkładam do lodówki na noc jak ostygnie.



    Na drugi dzień wyjmuje z formy i zdejmuje papier.



    Glazura:

    Opakowanie żurku i majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w gorącym żurku. Odstawiam do schłodzenia.

    Do keksówki w której piekł się pasztet wylewam 1/4 żurku i wstawiam do lodówki do stężenia. Na galaretkę żurkową wysypuję pokrojoną natkę, wlewam kilka łyżek płynnej zupy i wkładam pasztet do formy. Resztę zupy wylewam na boki i górę pasztetu. Wkładam do lodówki do stężenia. Po wyjęciu z lodówki obkrawam nożem na około, i zanurzam na kilka sekund dno foremki do gorącej wody żeby pasztet lepiej wyszedł. Przewracam na deskę i sam wyjdzie. Przed podaniem dekoruję natką i jajkami ugotowanymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkazupaWielkanocżurekkrólikśniadaniePasztet
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy pasztet z królika

Dodane przez: e-jola1

Domowy pasztet z królika

Szybki przepis na pasztet

image-09q2dyb

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pasztet z królika Babci Anieli

Wiekowy przepis na najlepszy pasztet...

Domowy Pasztet z Królika

Dodane przez: szymonberlowski

PASZTET z KRÓLIKA

Domowej roboty pyszny pasztet z...

Pasztet z królika

Dodane przez: kuchareczka93

Pasztet z królika

Przyznam się szczerze, że to mój...

Pasztet z królika

Dodane przez: Goszka

Pasztet z królika

Pasztet jest delikatny, a dzięki...

Delikatny pasztet z królika

Dodane przez: AgataJ

Delikatny pasztet z królika

Aromatyczny pasztet, najlepiej...