Pasztet z królika z żurkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mocno chrzanowe bo takie lubię, wytrawne tarteletki z jajkami przepiórczymi i szynką która sama zrobiłam. Można wykorzystać szynkę kupną, ja taką miałam. Obowiązkowo rzeżucha i szczypior który nadają im fajnego smaku.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pasztet:



    50 dkg boczku surowego

    1/2 tuszki królika

    30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika

    2 marchewki

    kawałek pora

    1 cebula

    1/3 selera korzenia

    1 korzeń pietruszki

    2 ziela angielskie

    3 ziarna jałowca

    2 liście laurowe

    sól, pieprz

    gałka muszkatałowa

    papryka słodka

    1 bułka czerstwa

    1 szklanka mleka

    2 jajka

    olej rzepakowym



    glazura:

    1 opakowanie zupy żurek

    1/2 łyżeczki majeranku

    2 łyżeczki żelatyny

    natka pietruszki

    2 jajka ugotowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko Pasztet

Pasztet z królika z żurkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa wszystkie obieram i dokładnie myję. Do garnka przekładam umyte mięso bez wątróbki, dodaje warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, łyżeczkę soli i wlewam wody tyle żeby przykryła mięso. Gotuje na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie około półtorej godziny. Pod koniec dodaję wątróbkę i gotuję jeszcze 10 minut. Mięso i warzywa wykładam na talerz żeby ostygły. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę.

    Mięso obieram z kości i mielę maszynką razem z warzywami ugotowanymi za wyjątkiem pory, ją odkładam i cebulę też mielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, jedną szklankę wywaru w którym mięso się gotowało. Formę keksówkę 25 cm na 12 wykładam papierem, wylewam połowę farszu, posypuje papryką czerwoną i dodaje pozostały farsz. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam na 50 minut do piekarnika. Pasztet wkładam do lodówki na noc jak ostygnie.



    Na drugi dzień wyjmuje z formy i zdejmuje papier.



    Glazura:

    Opakowanie żurku i majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w gorącym żurku. Odstawiam do schłodzenia.

    Do keksówki w której piekł się pasztet wylewam 1/4 żurku i wstawiam do lodówki do stężenia. Na galaretkę żurkową wysypuję pokrojoną natkę, wlewam kilka łyżek płynnej zupy i wkładam pasztet do formy. Resztę zupy wylewam na boki i górę pasztetu. Wkładam do lodówki do stężenia. Po wyjęciu z lodówki obkrawam nożem na około, i zanurzam na kilka sekund dno foremki do gorącej wody żeby pasztet lepiej wyszedł. Przewracam na deskę i sam wyjdzie. Przed podaniem dekoruję natką i jajkami ugotowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować