Tarta z kremem budyniowym na kwaśnej śmietanie

4.86 (7 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Można do tarty użyć swoich ulubionych owoców. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów waniliowych.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruchy spód :
    200 g mąki
    60 g cukru pudru
    110 g masła
    3 żółtka
    3 łyżki zimnej wody
    Szczypta soli
    Masa budyniowa :
    330 ml kwaśnej śmietany
    2 jajka
    2 żółtka
    100 g cukru
    2 łyżki kartoflanki
    1 cukier waniliowy
    Owoce
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Tarta z kremem budyniowym na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy 26/28cm.
    Na ciasto położyć papier do pieczenia, następnie obciążyć ciasto, fasolą, grochem lub solą.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 19o C przez 15 min.
  • Tarta z kremem budyniowym na kwaśnej śmietanie 2. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem. Ponownie wstawić do piekarnika na 8 min.
    Masa budyniowa :
    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wylać na ciepły spód. Wysypać na wierzch owoce np. borówki. Piec ok 30/40 min w 180C aż masa budyniowa się zwiąże.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Budyń Owoce Borówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować