ciasto budyniowe z gruszkami

4.83 (167 ocen)

  • 60 min

Prawdziwe domowe ciasto, jak u babci. Podczas pieczenia wypełnia dom cudownym aromatem kruchego ciasta i gruszek.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    150 g masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na nadzienie gruszkowe:
    6 gruszek
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    na nadzienie budyniowe:
    3/4 litra mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    3 łyżki cukru
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.83 (167 ocen)

Ciasto budyniowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
  • 2. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem.
  • 3. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń gruszkowy a następnie budyń waniliowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 200*C około 30-40 minut. Dobrze wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej kroic następnego dnia po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować