Klasyczna szalotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 nie równe części - 1/3 i 2/3.
Schować do lodówki na ok 30 min.
W międzyczasie przygotować masę jabłkową.
2.Masa jabłkowa
Jabłka obrać potrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać sok z cytryny , cukier waniliowy, cynamon i budyń. Dokładnie wymieszać .
Większą część ciasta wyjąć z lodówki. Blaszkę 25/40cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć równo ciasto i na kłóć widelce. Piec 10 min w 180C góra/dół.
3.W czasie pieczenia spodu przygotować bezę.
Beza
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier. Cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać kartoflankę .
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, następnie beze i na górę resztę ciasta z lodówki.
Piec ok 35min.
Komentarze