Klasyczna szalotka z bezą

5 (3 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, soczyste jabłka z cynamonem oraz beza. Tej szarlotce jest bardzo trudno się oprzeć.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    250g masła
    3 szkl mąki
    1/3 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 zółtek
    Masa z jabłek
    1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem)
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki soku z cytryny
    Beza
    5 białek
    1 1/2 szkl cukru
    2 łyżki kartoflanki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Klasyczna szalotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 nie równe części - 1/3 i 2/3.
    Schować do lodówki na ok 30 min.
    W międzyczasie przygotować masę jabłkową.
  • Klasyczna szalotka z bezą 2. Masa jabłkowa
    Jabłka obrać potrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Dodać sok z cytryny , cukier waniliowy, cynamon i budyń. Dokładnie wymieszać .
    Większą część ciasta wyjąć z lodówki. Blaszkę 25/40cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć równo ciasto i na kłóć widelce. Piec 10 min w 180C góra/dół.
  • 3. W czasie pieczenia spodu przygotować bezę.
    Beza
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier. Cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać kartoflankę .
    Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, następnie beze i na górę resztę ciasta z lodówki.
    Piec ok 35min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Jabłka Cynamon Beziki Cukier waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować