Pyszne ciasteczka które przygotujesz zaledwie w kilka minut, maślane blaty owinięte w rurkę z pysznym waniliowym kremem, obsypane cukrem krystalicznym. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawusi :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 kostka masła 82%
1 małe jajko
1 budyń waniliowy
0.5 l mleka
1/2 szklanki cukru kryształu + 1 łyżka
kilka ziarenek z laski wanilii
Rurki francuskie z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru kryształu i ziarenek wanilii. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo porcjami dodajemy budyń, ciągle miksując.
Gotowe ciasto rozcinamy radełkiem na 16 pasków. Owijamy każdą rurkę. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Rurki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.
Do worka cukierniczego przekładamy masę i nabijamy zimne wystudzone rurki.
Komentarze