Piernik na świątecznym stole u nas musi się pojawić, ale co roku staram się wypróbować inny przepis na niego. Tym razem jest z dodatkiem kwaśnej śmietany i zaliczam przepis do udanych gdyż bardzo nam smakował.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 1 keksówkę 25 x 12:
2 jajka
200 g mąki pszennej tortowej
60 g masła/margaryny
70 g cukru
2 łyżeczki kakao
1/2 opakowania przypraw do piernika
6 łyżek mleka
1/2 szkl śmietany kwaśnej 18 %
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżki powideł śliwkowych
1 garść bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona)
dodatkowo:
130 ml śmietanki 30 %
100 g czekolady deserowej albo mlecznej
lub pół paczki gotowej polewy czekoladowej np. białej karmelowej
Piernik na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo.
Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h.
W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min.
Gotowy piernik przekrajemy na dwie lub jedna cześć i przekładamy powidłami.
4. Następnie śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia a następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Tak przygotowaną polewą polewamy piernik. Smacznego !
Ja tym razem użyłam gotowej polewy karmelowej.
Ps. aby szybciej zastygła polewa możemy ciasto wstawić na 10 minut do lodówki.
Komentarze