Rurki z cukrem perlistym i kremem budyniowym

wyświetlono: 2134 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Rurki to ciasteczka które zjemy na dwa kęsy, ja swoje dodatkowo przed pieczeniem posypałam cukrem perlistym, dzięki niemu zyskały nie tylko na wyglądzie ale i smaku. Idealnie sprawdzą się na każdą imprezę. Szybkie do wykonania z przepysznym kremem budyniowym.

opublikowany: 30.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Korpusy rurek:
    500 g mąki
    250 g margaryny
    szklanka śmietany 18%
    2 żółtka

    Krem:
    500 ml mleka
    1 duży budyń waniliowy
    łyżeczka pasty waniliowej
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    cukier perlisty
    jajko
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Rurki z cukrem perlistym i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną dodać śmietanę oraz żółtka, szybko zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować cienko, pociąć na paski i zawijać na foremkę od rurki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec ok 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Chwilę ostudzić i ściągnąć z foremek.
  • rurki 2. W odrobinie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, resztę zagotować dodając cukier. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć porcjami dodając masę budyniową a na końcu pastę waniliową. Masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego i nabijać rurki.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam ok 35 dużych rurek z kremem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE