Biały lion bez pieczenia

3.61 (28 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie do zrobienia ciasto z pszenicą ekspandowaną, kajmakiem i kremem śmietankowym. Całość podana jest na herbatnikach.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blaszkę 23x28cm:

    500 g masy kajmakowej
    90 g pszenicy ekspandowanej
    250 g mascarpone schłodzonego
    500 ml śmietanki 36% schłodzonej
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny+ zimna woda do zalania i przykrycia
    100g różnych czekolad
    Garść orzechów włoskich
    ok. 20 herbatników kakaowych
Wystaw ocenę:

3.61 (28 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Biały lion bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia
  • 2. Pszenicę wymieszać z kajmakiem.
  • 3. Herbatniki wyłożyć na dnie blaszki. wyłożyć masę z kajmakiem. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  • 4. napęczniałą żelatynę rozpuścić, ale nie sparzyć. Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywno.
  • 5. Zahartować żelatynę dodając kilka łyżek masy śmietanowej, następnie całość wlać do kremu śmietankowego i wymieszać. Masę przełożyć na ciasto, wyrównać.
  • 6. Czekoladę posiekać i ułożyć na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Śmietana 36%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować