Pyszne i szybkie do zrobienia ciasto z pszenicą ekspandowaną, kajmakiem i kremem śmietankowym. Całość podana jest na herbatnikach.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na blaszkę 23x28cm:
500 g masy kajmakowej
90 g pszenicy ekspandowanej
250 g mascarpone schłodzonego
500 ml śmietanki 36% schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny+ zimna woda do zalania i przykrycia
100g różnych czekolad
Garść orzechów włoskich
ok. 20 herbatników kakaowych
Biały lion bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia
2.Pszenicę wymieszać z kajmakiem.
3.Herbatniki wyłożyć na dnie blaszki. wyłożyć masę z kajmakiem. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
4.napęczniałą żelatynę rozpuścić, ale nie sparzyć. Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywno.
5.Zahartować żelatynę dodając kilka łyżek masy śmietanowej, następnie całość wlać do kremu śmietankowego i wymieszać. Masę przełożyć na ciasto, wyrównać.
Komentarze