Placki z batatów

4.45 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki z batatów w wersji wytrawnej mogą być idealnym daniem obiadowym. Placki ziemniaczane z batatów są przygotowywane na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smak placków z batatów został urozmaicony dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz mieloną słodką papryką. Podpowiadamy przepis na placki ziemniaczane z batatów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na placki z batatów:
    500-600 g batatów
    2 jajka
    2-3 łyżki mąki
    pęczek natki pietruszki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    szczypta pieprzu
    1 mała cebula
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki z batatów – przepis:
    Na początku bataty należy obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie trzeba obrać i drobno posiekać cebulę.
    Potem do miski należy wrzucić starte bataty, dodać cebulę, jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę. Następnie trzeba przyprawić solą, czarnym pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Wszystkie składniki na placki z batatów należy dokładnie mieszać za pomocą łyżki.
    Następnie na patelni trzeba rozgrzać olej i wyłożyć na nią cienko masę ziemniaczaną. Następnie trzeba formować łyżką placki z batatów. Powinny być smażone z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki ziemniaczane z batatów trzeba ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z batatów można podawać z jogurtem naturalnym i posypane posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Placki z batatów będą przygotowane w łatwy sposób, gdy zaopatrzymy się w szeroką miskę, tarkę do warzyw lub tak zwaną mandolinę. Do formowania placków ziemniaczanych można użyć małej chochli lub łyżki. Placki z batatów najlepiej smażyć na głębokiej patelni o nieprzywierającym dnie.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować