Deser cytrynowo jabłkowy

5 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki w wykonaniu. Połączenie kwasowości jabłek ze słodką śmietaną i bezikami.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    150 g herbatników
    70 g masła
    Masa z galaretką
    0,5 kg jabłek
    20g masła
    50g cukru
    2 galaretki cytrynowe
    Masa śmietanowa:
    0,5l śmietany 36%
    250g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Beziki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser cytrynowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki blendujemy i dodajemy roztopione przestudzone masło. Mieszamy i wykładamy po 2-3 łyżki do pucharków (ok 6/8 pucharków zależy od wielkości) , dociskamy do dna. Chłodzimy ok 30 min w lodówce.
    Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Masło roztapiamy dodajemy jabłka i cukier. Smażymy ok 5 min, aż jabłka częściowo się rozpadną. Dodajemy szklankę wody zagotowujemy i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia ok 20 min. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
    Śmietanę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pucharki. Na wierz układamy beziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować