Deser cytrynowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki blendujemy i dodajemy roztopione przestudzone masło. Mieszamy i wykładamy po 2-3 łyżki do pucharków (ok 6/8 pucharków zależy od wielkości) , dociskamy do dna. Chłodzimy ok 30 min w lodówce.
Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Masło roztapiamy dodajemy jabłka i cukier. Smażymy ok 5 min, aż jabłka częściowo się rozpadną. Dodajemy szklankę wody zagotowujemy i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia ok 20 min. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Śmietanę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pucharki. Na wierz układamy beziki.
Komentarze