REKLAMA
Tarta na słodko od wielu lat podbija serca bywalców kawiarni. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego, zważywszy na wielość jej rodzajów, walory smakowe oraz estetykę podania. Nie wszyscy jednak znajdują w sobie wystarczająco wiele odwagi, aby spróbować zrobić taką tartę w zaciszu własnej kuchni. Najwyższy czas to zmienić!
Słodkości bez cukru, czyli pyszna tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z masłem orzechowym i kremem daktylowym. Słony smak masła orzechowego doskonale komponuje się ze słodkim daktylowym kremem. Ciasto dobre na każdą okazję.
Krucha tarta z owocami i słodką bezą. Sprawdzi się idealnie na zbliżające się Walentynki :)
To najlepsze pączki jakie do tej pory smażyłam, mięciutkie puszyste z nutellą po brzegi. Nawet następnego dnia smakują tak samo jak świeżo upieczone, tylko zazwyczaj już nie wiele zostaje. Pączki są tak dobre że już je smażyłam 3 razy. Polecam serdecznie, pączki można nadziewać wiśniami, masą krówkową, marmoladą na co macie tylko ochotę.
Dawno nie piekłam ciasta i dawno też nie piekłam sernika więc postawiłam na jakiś prosty przepis, ale żeby nie było tak zwyczajnie to dodałam na wierzch galaretkę którą wyłożyłam już tężejąca aby nie była równa tylko trochę grudkowata i równocześnie też odświeżyła cały sernik swoim smakiem :)
Przepyszna tarta z masą kajmakową z daktylami to świetna propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale i nie tylko. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego polecam wypróbować. Przepis na formę o średnicy 26 cm.
Śliwki z korzennymi przyprawami i słodka czekolada - idealne połączenie na osłodzenie zimnego, jesiennego popołudnia. Prosta tarta ze wspaniałym, lekko alkoholowym nadzieniem, którą przygotujesz bez trudności.
Pyszna krucha tarta, bardzo słodka, ale taka właśnie miała być. Wszystkim bardzo smakowała. Prosta i szybka w wykonaniu. Wystarczy tylko upiec kruchy spód, wystudzić i nałożyć dodatki. Idealna na poczęstunek z filiżanką aromatycznej kawy.
Tarta z truskawkami
Pyszna tarta bez pieczenia z sezonowymi owocami :) Idealna na letni deser :)
Krucha tarta z czekoladowym ganache, granatem i bezikami to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Idealne ciacho na świąteczny stół. Pięknie się prezentuje i z pewnością zachwyci swym smakiem miłośników czekoladowych wypieków.
Tarta na słodko, podobnie zresztą jak jej słona odmiana, nie obejdzie się bez dobrego ciasta, stanowiącego jeden z jej największych sekretów. O popularności tej przekąski może świadczyć fakt, że zdążyło już powstać sporo książek na temat pieczenia i serwowania tart, a także dobierania do nich właściwego typu ciasta. Sztukę tę najlepiej opanowano oczywiście we Francji, czyli w ojczyźnie tarty. Reszcie świata pozostaje zatem wyłącznie podążać wyznaczonym przez Francuzów szlakiem.
Ciasto na tarty jest z reguły kruche, w zależności od swojego przeznaczenia może jednak zawierać więcej lub mniej cukru. Poza tym, tarty słodkie cechują się spodem nieco delikatniejszym aniżeli ten przeznaczony do przygotowywania quiche. Na marginesie należy jednak dodać, że większość przepisów ma dość uniwersalny charakter. Niezależnie od wykorzystanego wzorca, nasza tarta nie powinna więc w sposób znaczący odbiegać od normy.
Jak zostało już wspomniane we wstępie, siła tarty tkwi głównie w jej różnorodności. Z chwilą, gdy uda się nam przygotować kruche ciasto, otwierają się przed nami niewyczerpane możliwości udekorowania go. Warto się zastanowić nad wykorzystaniem czekolady, wanilii, karmelu czy nawet... słodkich pianek marshmallow. Praktycznie wszystkie chwyty są tu dozwolone.
Osoby ceniące sobie z kolei rozwiązania najbardziej klasyczne zainteresuje z pewnością tarta cytrynowa - apetyczna odskocznia zarówno od słodkiej, jak i od wytrawnej odmiany tej przekąski. Estetycznie przygotowane, tarty cytrynowe będą znakomitą ozdobą stołu podczas rodzinnych czy przyjacielskich imprez, a nawet firmowych spotkań.
Najbardziej smakowita odmiana tarty cytrynowej nie obejdzie się bez lemon curd, słodko-kwaśnego kremu wyrabianego z cytryny, jajka, cukru i masła. Składniki łączy się ze sobą i podgrzewa na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lemon curd nadaje się zarówno do ciast i tortów, jak i na przykład do smarowania naleśników czy nawet pieczywa. Dobrze smakuje również z lodami i innymi deserami na zimno.
Jeżeli nie mamy akurat ochoty na kwaskowate smaki, powinniśmy dać się porwać czystej przyjemności tarty mocno czekoladowej. Jej wyrazistość, niezakłócona jakimikolwiek dodatkami, spodoba się nie tylko fanom czekolady, ale także wszystkim złaknionym prawdziwej słodyczy.
Tarta na słodko może także przybrać postać owocową. Nie wyklucza to zresztą obecności czekolady, ukrywającej się choćby w samym cieście czy w kremie. Wierzch takiej tarty wykładamy jednak owocami według własnego wyboru - im bardziej egzotyczne, tym efekt będzie ciekawszy. Dobry przykład stanowi tu tarta czekoladowa z liczi i mandarynkami, której sama nazwa budzi przyjemną ciekawość. Jeśli w dodatku zdecydujemy się podać ciasto z herbatą o smaku liczi, sukces mamy już z góry zapewniony.
Słodkości idealnie pasujących do tarty można wymienić zresztą znacznie więcej. Najbardziej oczywisty to chyba bita śmietana, czyli ulubiony przysmak dzieci i dorosłych. Pasują do niej zwłaszcza owoce czerwone, jak truskawki i maliny, choć tak naprawdę potrafi ona wydobyć to, co najlepsze, z każdego ich rodzaju. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić smak naszej tarty, powinniśmy rozważyć wyłożenie jej kakaowym spodem. Jemu również nikt się nie oprze.
Przebojem każdego przyjęcia okaże się natomiast tarta sernikowa z frużeliną wiśniową na kruchym kakaowym spodzie. Wszystkie trzy elementy ciasta świetnie się nawzajem uzupełniają, decydując o jego wybornym smaku. Sama frużelina wiśniowa przydaje się zresztą w kuchni przy okazji wypiekania wielu ciast, warto zatem trzymać ją w spiżarni nie tylko z myślą o tartach.
Ostatnio skomentowane
Danie dnia