Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Połączenie malin, śmietany i bezy jest niesamowite.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
150 g herbatników
70 g masła
Masa z galaretką
250 g malin
3 galaretki
Masa śmietanowa:
0,5l śmietany 36%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Beziki
50g płatki migdałów
Deser malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki blendujemy i dodajemy roztopione przestudzone masło. Mieszamy i wykładamy po 2-3 łyżki do pucharków (ok 6/8 pucharków zależy od wielkości) , dociskamy do dna. Chłodzimy ok 30 min w lodówce.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wody. Studzimy.
Na masę z herbatników wylewamy po trochę galaretki układamy maliny i chłodzimy ok 10 min. Następnie wylewamy resztę galaretek na maliny. Chłodzimy.
Śmietanę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pucharki. Na wierz układamy beziki i posypujemy migdałami.
Komentarze