Sernik Twix z kajmakiem i polewą czekoladową

wyświetlono: 6391 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Wypiek z którego jestem dumna :) Sernik kusi niesamowitym smakiem i wyglądem, przypominającym znany batonik. Spód stanowią masa krówkowa i biszkopty. Masa serowa za sprawą dodatku mleka skondensowanego jest delikatna i rozpływa się w ustach. Całości dopełnia krówkowy wierzch z polewą na bazie mlecznej czekolady. Taki deser idealnie sprawdzi się przy każdej okazji i na pewno zachwyci gości i domowników.

opublikowany: 09.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    -250 g masy krówkowej
    -120 g podłużnych biszkoptów (użyłam bezglutenowych)

    Masa serowa:
    -300 g mleka skondensowanego o smaku karmelowym (2 tubki)
    -1 kg twarogu sernikowego z wiadereczka
    -1 łyżka cukru migdałowego lub wanilinowego
    -2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
    -5 średniej wielkości jajek (oddzielone żółtka od białek)
    -7 łyżeczek cukru

    Polewa:
    -250 g masy krówkowej
    -120 g mlecznej czekolady
    -3 łyżki oleju
Ocena:

(średnia 4.27 z 11 głosów)

Sernik twix z kajmakiem i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Biszkopty dokładnie kruszymy i mieszamy z masą krówkową. Spodem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
  • 2 2. Ser dokładnie miksujemy z żółtkami, mlekiem skondensowanym, budyniami i cukrem migdałowym lub wanilinowym.
  • 3 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po jednej łyżeczce cukru cały czas miksując. Gotową pianę delikatnie, przy pomocy szpatułki wprowadzamy do masy serowej.
  • 4 4. Masę przelewamy na spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy godzinę w bardzo lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki, odczekujemy 30 minut i smarujemy wierzch sernika masą krówkową.
  • 5 5. Czekoladę z olejem wrzucamy do naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą równomiernie polewamy wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE