Pyszne ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem

3.67 (27 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super nada się na świąteczny stół lub po prostu na spotkanie rodzinne czy do kawki. Składa się z biszkoptu orzechowego, kremu, kakaowych herbatników, jabłek. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Polecam serdecznie i zapraszam

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blaszka 25x35cm

    ***używam szklanki 250ml***



    BISZKOPT ORZECHOWY

    -6 jajek
    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    -2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -0,5 szkl cukru
    -200g drobno zmielonych orzechów włoskich



    KREM

    -1 litr mleka
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
    -3/4 szkl cukru
    -1 kopiasta łyżka maki pszennej tortowej
    -1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    -250g masła
    -2 cukry waniliowe


    JABŁKA

    -1,5 kg jabłek waga po obraniu
    -3 łyżki galaretki cytrynowej

    POLEWA

    -100g czekolady mlecznej lub deserowej
    -40g masła
    -5 łyżek mleka



    DODATKOWO
    -herbatniki kakaowe ok 400g
    -orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

3.67 (27 ocen)

Pyszne ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, 3/4 szkl cukru, łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej tortowej, 2 cukry waniliowe wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając by się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy.



    BISZKOPT ORZECHOWY

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.

    Chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtko jedno po drugim.
    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

    Aby biszkopt miał ładniejszy kolor dodajemy łyżkę kakao.

    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 25-30 minut do suchego patyczka.

    Studzimy i kroimy na dwa spody.

    JABŁKA

    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Mamy mieć 1,5 kg startych jabłek.

    Jabłka prażymy do gładkiej konsystencji ok 15 minut (czas prażenia zależny jest od odmiany jabłek, jak jabłka są miękkie szybko się uprażą jak twarde trzeba prażyć dłużej) ja użyłam odmiany Ligol

    Do uprażonych jabłek dodajemy 3 łyżki galaretki cytrynowej dokładnie mieszamy i studzimy

    KREM
    Masło w temp pokojowej ucieramy, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń (też w temp pokojowej) dokładnie miksujemy do połączenia.

    SKŁADANIE CIASTA
    Pierwszy spód orzechowy możemy nasączyć lekko mocną herbatą (nie jest to konieczne ale polecam to zrobić, bo wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne)

    Wykładamy połowę kremu, na kremie układamy herbatniki,



    na herbatniki wykładamy jabłka, na jabłka znów warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu i na krem dajemy drugi spód orzechowy.

    Składniki na polewę dajemy do miseczki, wstawiamy na 1 minutę do mikrofali lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Mieszamy do jednolitej konsystencji, polewamy ciasto i na koniec posypujemy orzechami.

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by smaki się przegryzły a herbatniki namiękły.

    I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, jest wysokie, mięciutkie. Rozpływa się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować