Śledź po polsku

4.44 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g filetów śledziowych a'la matias
    2 cebule białe
    garść suszonych borowików lub podgrzybków
    2-3 suszone śliwki
    łyżka pasty pomidorowej
    3-4 listki laurowe
    3-4 kulki ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku

    mleko do wymoczenia śledzi
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
    Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową.
    Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować