Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

4.02 (770 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałam je z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanka ciepłego mleka
    25g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczka soli

    Dodatki:
    150g szynki w kawałku
    100g mozzarelli
    1 cebula
    5 pieczarek
    4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz
Wystaw ocenę:

4.02 (770 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
  • 2. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
  • 4. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować