Galareta z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą w ilości takiej , aby zakrywała udka 2 cm nad ich poziom.
2.Marchewkę , seler obieramy i kroimy w grube słupki.
3.Por i natkę pietruszki myjemy i związujemy razem.
4.Cebulę w całości obieramy z łusek.
5.Kiedy udka się zagotują zbieramy szumowiny i wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawe uniwersalna.
6.Wywar z mięsem gotujemy na minimalnym ogniu około 2,5 godziny (jak rosół).
7.Po ugotowaniu wyjmujemy udka do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki . Wywar przecedzamy przez sito i dodajemy 6-7 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru.
8.Miseczki dekorujemy według własnego uznania (np. jajkiem, marchewką z wywaru, groszkiem, pietruszką) wkładamy pokrojone mięso do połowy wysokości miseczki i zalewamy wywarem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Porady
Do wywaru nie dajemy octu ! Po dodaniu octu wywar się zważy i będzie nieapetycznie wyglądał !
Komentarze