Śledzie po polsku

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Z pieczarkami, chrzanem i cebulą. Polecam :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 gr śledzi a’la matias
    2 duże białe cebule
    2 ząbki czosnku
    500 gr pieczarek
    1/3 szkl oleju
    2 łyżki chrzanu tartego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka octu
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka gorczycy
    2 liście laurowe
    ½ łyżeczki ziaren pieprzu
    Sól do smaku
    1 szkl mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Przekąski

Śledzie po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na czas przygotowania sosu śledzie wymoczyć w mleku.
    Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Wymieszać i przesmażyć. Dodać liście laurowe, gorczycę oraz ziarna pieprzu. I smażyć do miękkości warzyw. Następnie dodać chrzan, przecier pomidorowy oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą. Sos odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Wystudzonym sosem zalać wymoczone płaty śledziowe, delikatnie wymieszać i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Porady

Składniki podane na ok 4-5 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Pieczarki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować