Śledź wigilijny po polskiemu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Święta, święta i po świętach...........,, o co tyle hałasu??? ;-)
no właśnie ;-)
Dlugo nie było nowego przepisu ale to dlatego, że złośliwe osoby chciały mi doprawic rogi czy jak to się u was mówi........musiałam ratować swoją karierę tutaj ale juz jest OK . dziękuje za wiadomości prywatne, fajnie ze moje przepisy smakuja pod wasze kubki smakowe ;-) wszystkiego dobrego w 2021 roku!!!!!1
Troche sie rozpisałam...... a teraz.......czas na przepis,.... ;-)
Dzisiaj przychodze do was z lekko spóźnionym daniem według smaku mojej Mamusi . Ta potrawa zawsze była obecna u mnie na wigiliii i zresztą jest do dzisiaj . co tu dużo mówić- klasyka klasyki - Śledź z cebulką w oleju infuzowanym gałka muszkatołowa. Simply the best ;-)
ZApraszam na degustację........

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetów śledzia solonych
    kilka cebul
    olej
    olej infuzowany gałką muszkatolowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledź wigilijny po polskiemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. filety namoczyć dwie godzinki w wodzie. potem je osuszyć i wymasowac zeby filet był bardziej miękki. pokroić w kawałki mieszczące się w buzi. na kęs takie - zaprawione gospodynie domowe nie będą miały problemu ze zroumieniem natomiast nowe panie 'początkujące' kucharki mogą mieć. ale to nic trudnego pokroic sledzia - kawałek powinienmieć z 4-4,5 cm. dłogości. Ot cała filozofia.
    Teraz kroimy cebule w pióra. czyli na pół przekrajamy cebule i potem już kroimy normalnie. płaska częśc cebuli do dołu a wypukła ku górze. kroimy i wychodzą półkola. To są właśnie pióra.
    czas na infuzacje oleju. Na patelni bądź w garczku podgrzewamy kilka łyzek oleju i dodajemy pół łyzeczki galki muszkatolowej. smazymy zeby uwolnila lepiej aromat i pozostwiamy do schłodzenia.
    w słoju na zmiane układamy sledz- cebula- kilka kropli oleju infuzowanego. Gdy słoj bedzie pełny to calość zalewamy olejem. Wkladamy do lodowki na noc i rano już można zajadać. Włala gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować