Cykoria po polsku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk, siarka oraz selen. Choć tak zdrowa przez wielu jest niedocenianą rośliną. Kojarzy nam się z mocno wyczuwalną goryczką. Z tego również powodu sama jadam ją zbyt rzadko. Odkryłam sposób by w dużym stopniu zniwelować tę gorycz. W dodatku cykoria staje się niesamowicie aksamitna, aż rozpływa się w ustach. Polecam jako ciepłą kolację (np. z kanapką) lub jako dodatek do obiadu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg cykorii
    -2 jajka
    -1 szkl. mleka
    -300 ml bulionu warzywnego
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -1 łyżka masła
    -łyżeczka soku z cytryny
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Sałatki Jajko Dodatki

Cykoria po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo.
    W trzonach cykorii zrobić nacięcie na krzyż. W rondlu lub brytfance rozgrzać olej, ułożyć cykorie warstwami. Zalać mlekiem i bulionem. Dusić pod przykryciem pół godziny. Posolić do smaku według uznania.
    Cykorię wyjąć na talerze, skropić sokiem z cytryny. Jajka drobno pokroić. Posypać nimi cykorie. Przed podaniem polać roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cykoria Jajka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować