Przygotowanie tej bajecznie prostej sałatki to maksymalnie 15 minut, a jej bogaty smak, przełamany chrupiącymi orzechami sprawi, że zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
(na 2 porcje)
200g roszponki
pól szklanki orzechów włoskich
2 jajka
ogórek wężowy
kilka dużych rzodkiewek
czarnuszka
oliwa z oliwek
sos sałatkowy ziołowy
Lekka sałatka z jajkiem i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw tworząc wąskie wstążki. W ten sam sposób „kroimy” w cienkie plasterki rzodkiewki. Jajka kroimy w ćwiartki. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i odrobina wody. Na talerzach układamy roszponkę a na niej kolejno ogórki, rzodkiewki i jajko. Całość polewamy sosem sałatkowym i posypujemy orzechami i czarnuszką.
Komentarze