Lekka sałatka z jajkiem i roszponką

4.5 (145 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przygotowanie tej bajecznie prostej sałatki to maksymalnie 15 minut, a jej bogaty smak, przełamany chrupiącymi orzechami sprawi, że zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 2 porcje)
    200g roszponki
    pól szklanki orzechów włoskich
    2 jajka
    ogórek wężowy
    kilka dużych rzodkiewek
    czarnuszka
    oliwa z oliwek
    sos sałatkowy ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Winegret Przekąski

Lekka sałatka z jajkiem i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw tworząc wąskie wstążki. W ten sam sposób „kroimy” w cienkie plasterki rzodkiewki. Jajka kroimy w ćwiartki. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i odrobina wody. Na talerzach układamy roszponkę a na niej kolejno ogórki, rzodkiewki i jajko. Całość polewamy sosem sałatkowym i posypujemy orzechami i czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować