Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

4.5 (157 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekka, a zarazem pożywna sałatka z wędzonej na gorąco makreli z jajkiem, ogórkiem oraz słodko-kwaśnym dressingiem to świetna propozycja na kolację, posiłek do pracy czy przekąskę w ciągu dnia.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 g roszponki
    100 g wędzonego na gorąco fileta z makreli
    2 jajka na twardo
    2 średnie ogórki konserwowe
    1 mała cebula
    3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
    2 łyżki pestek dyni
    Dressing:
    4 łyżki oleju
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    1/2 łyżeczki miodu
    1/2 łyżki soku z cytryny
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Dressing Przekąski

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, pozostawić do wystygnięcia. Roszponkę ułożyć na talerzu dodać pokrojone na ósemki jajka, kawałki makreli, pokrojone ogórki, cebulę w piórkach oraz fasolę z puszki. Całość posypać pestkami dyni. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem na chwilę przed podaniem. Całość wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować