Pyszna, lekka, a zarazem pożywna sałatka z wędzonej na gorąco makreli z jajkiem, ogórkiem oraz słodko-kwaśnym dressingiem to świetna propozycja na kolację, posiłek do pracy czy przekąskę w ciągu dnia.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
60 g roszponki
100 g wędzonego na gorąco fileta z makreli
2 jajka na twardo
2 średnie ogórki konserwowe
1 mała cebula
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki pestek dyni
Dressing:
4 łyżki oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżki soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, pozostawić do wystygnięcia. Roszponkę ułożyć na talerzu dodać pokrojone na ósemki jajka, kawałki makreli, pokrojone ogórki, cebulę w piórkach oraz fasolę z puszki. Całość posypać pestkami dyni. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem na chwilę przed podaniem. Całość wymieszać.
Komentarze