Ulubiona wariacja moja i mojego męża na temat klasycznej sałatki greckiej. Przepis podpatrzyłam w jednej z restauracji.
30 min
Składniki:
Pół młodej sałaty masłowej
1 pomidor
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
1 młody szczypiorek lub mała cebula czerwona
2 jaja
20 czarnych oliwek
Pół kostki sera typu feta
Koperek
Do dekoracji: majonez, kilka czereśni, suszone oregano
Sos: trzy łyżki octu balsamicznego, cztery łyżki wody, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu, łyżeczka musztardy djon, pół łyżeczki posiekanego koperku
Sałatka z jajkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki, ogórek obieramy i kroimy na kwadraty, pomidor myjemy i kroimy na nieregularne kawałki, szczypiorek oprószamy solą i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy. Przygotowujemy sos: sól, cukier, pieprz i musztardę rozcieramy w musztardzie i wodzie, następnie powoli dolewamy oliwę, ciągle mieszając do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek. Polewamy sałatkę, mieszamy, odstawiamy. Jaja obieramy, kroimy na plasterki, ser feta – na kosteczki. Na sałatce układamy ser oprószony oregano, oliwki oraz jaja ozdobione majonezem. Dekorujemy czereśniami, polewamy kilkoma stróżkami oliwy. Podajemy z pieczywem czosnkowym.
Komentarze