Warstwowy shab po cygańsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy znudzą już się panierowane kotlety, zrazy, czy schab w sosie - warto dla odmiany wypróbować schabu po cygańsku. Choć przez dodatek dużej ilości sera i majonezu nie należy może do najlżejszych potraw - tak zapiekana wieprzowina z cebulą i marchewką pod taką kremową pierzynką, to bardzo miła odmiana.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 kotlety schabowe
    -5 marchewek
    -3 cebule
    -150 g sera żółtego
    -4 łyżki majonezu
    -słodka papryka
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Zapiekanki Ser

Warstwowy shab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety oczyścić, delikatnie rozbić. Oprószyć papryką, solą i pieprzem
    Marchew i cebulę obrać i pokroić w plasterki i półplasterki.
    W naczyniu żaroodpornym poukładac marchew tak by przykryła całe dno. Na marchwi ułożyć półplasterki cebuli. Następną warstwę stanowi mięso. Na kotletach umieścić resztę marchwi i cebuli. Całość posypać obficie zółtym serem. Na serze rozsmarować majonez. Całe naczynie przykryć folią aluminiową. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryć naczynie i piec kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Schab Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować