Penne all'arrabbiata

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczny i prosty, ale za to pyszny makaron. Pachnące pomidorami, sycące i tak szybkie i banalne w przygotowaniu, że nawet najbardziej zabiegane osoby znajdą czas na jego przygotowanie.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -150 g makaronu penne
    -200ml passaty pomidorowej
    -1 ząbek czosnku
    -1 papryczka peperonccino lub chili
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -sól
    -świeża bazylia
    -tarty parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti Penne

Penne all'arrabbiata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    W międzyczasie przygotować sos. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę przesmażyć dla uwolnienia aromatu. Ostrą papryczkę rozkroić, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę. Dodać do czosnku, przesmażyć około minuty. Całość zalać passatą pomidorową, wymieszać. Poddusić 3-4 minuty. W razie potrzeby doprawić delikatnie solą.
    Do przygotowanego sosu przełożyć makaron. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze. Podawać posypany parmezanem i świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować