Chałka drożdżowa z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zarumieniona z wierzchu, a puszysta w środku. Sama w sobie wychodzi mało słodka, za to dodatek dużej ilości słodkiej kruszonki przyjemnie równoważy wrażenie. Świetnie sprawdza się z kubkiem mleka lub posmarowana masłem i dżemem, czy z plasterkiem żółtego sera.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g mąki pszennej
    -1 szkl ciepłego mleka 1,5%
    -90 g masła
    -9 g drożdży instant
    -100 g cukru
    -szczypta soli

    na kruszonkę
    -100 g mąki pszennej
    -60 g zimnego masła
    -60 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Chałka Drożdżówka

Chałka drożdżowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieścić mąkę, cukier, sól i drożdże i wymieszać łyżką. Dodać letnie mleko, roztopione i przestudzone. Zagnieść elastyczne ciasto. Można także użyć miksera z końcówką do drożdżowego ciasta (hak) i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski. Podzielić na 2 części. Każdą z tych dwóch części podzielić na 4 - uformować paski i upleść chałkę. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by podrosły.
    Przygotować kruszonkę. Ziemne masło umieścić w miseczce. Dodać cukier i mąkę. Składniki rozcierać ze sobą palcami aż do uzyskania jednorodnej masy naa kruszonkę.
    Wyrośnięte chałki posmarować lekko letnim mlekiem. Obficie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować