Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto
-250 g mąki pszennej
-250 g masła
-250 g cutru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 jajek
-skórka otarta z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-szczypta soli
lukier
-150 g cukru pudru
-skórka otarta z połowy cytryny
-sok z połowy cytryny
-1 żółtko
Babka cytrynowa z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny miksować dalej.
W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką do połączenia (nie miksować). Masę umieścić w przygotowanej blaszce na babkę. Piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Przygotować lukier. Zółtko jaja utrzeć z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. Polać ciepłą babkę i odstawić do ostygnięcia.
Komentarze