Babka cytrynowa z lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    -250 g mąki pszennej
    -250 g masła
    -250 g cutru pudru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -5 jajek
    -skórka otarta z 1 cytryny
    -sok z 1 cytryny
    -szczypta soli
    lukier
    -150 g cukru pudru
    -skórka otarta z połowy cytryny
    -sok z połowy cytryny
    -1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka cytrynowa z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny miksować dalej.
    W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką do połączenia (nie miksować). Masę umieścić w przygotowanej blaszce na babkę. Piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
    Przygotować lukier. Zółtko jaja utrzeć z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. Polać ciepłą babkę i odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować